"...në lidhje me këtë univers shqiptar që merr format e një labirinti,
nuk mund të merret guximi të shtrohen pyetje qoftë edhe të thjeshta në pamje,
pa patur bindjen që përgjigja mund të trondisë dhe të rrëzojë një ndërtesë të tërë të të menduarit,
një sistem të tërë të ngritur mbi bazën e paragjykimeve ose të vrojtimeve të ngutura"
.
Dashur padashur, historia imponohet vetvetiu si çelës i çdo misteri, si një sumum njohjeje objektive dhe jashtëpersonale meqënëse përfaqson tretjen shumëshekullore të fateve individuale dhe të qëllimeve kolektive – pavarësisht se me anë të saj, historianët shqiptarë të të gjitha kohrave « kanë justifikuar çka kanë dashur ». Sidoqoftë, ajo shërben vetëm si lëndë e parë, si një ind i dendur i cili përmbyll në strukturën e tij hermetike një varg pyetjesh të mbetura prej kohësh pa përgjigje bindëse : nga vijnë Shqiptarët ? përse pjesa më e madhe e tyre përqafoi fenë myslimane ? përse ata ishin të fundit që u shkëputën nga perandoria otomane ? përse ata shkëmbyen Republikën me Monarkinë e Zogut ? si mundi një grusht komunistësh të marrë pushtetin brenda tre vjetëve ? ç’don të thotë « nacional-komunizmi » i Hoxhës ? përse komunizmi mundi të rrënjosej kaq thellë në vendin e Shqiponjave ? Cilët janë përbërësit e përzierjes « magjike » që shëndrron një kardiolog të zot në burrë Shteti, një komunist model në babain e Demokracisë, një ikonë tê përgjëruar në tabelë qitjeje ? përse Kosovarët ishin të fundit që braktisën Jugosllavinë në agoni ? për ç’arësye shoqëria postkomuniste zgjodhi si mënyrë mbijetese ekonominë e nëndheshme të trafiqeve, të krimit të organizuar ose të korrupsionit ?

Friday, January 2, 2009

Feliz Año Nuevo 2009.

.
. Kësaj rradhe, e braktisa Père Noël-in tuluzan me gjithë dhuratat e tij dhe pasi urova dhe më uruan joyeux noël , mora rrugën.
. Si edhe herë të tjera, erdha në Spanjë, në Palma de Mallorca për të festuar ndrrimin e viteve - për t'u përshëndetur me Los Reyes Magos palmiotë.
. Thjesht për të respektuar zakonin lokal, prita që të ve të dy këmbët në vitin e ri për t'ju uruar të gjithëve - në gjuhën e vendit :
.
. Feliz Año Nuevo 2009.
.
. Qoftë një vit i lumtur dhe i begatë. Së pari me shëndet, pasi pa këtë të uruar asgjë nuk vlen. Së dyti me evro-lekë, qoftë edhe për të mirëmbajtur të parin. Së treti me dashuri, e cila teorikisht nuk varet as nga shëndeti as edhe nga evrotë.
. Por mbi të gjitha, një vit me ëndrra (pasi do të na nevojiten fort në ditët e vështira që priten)dhe së fundi me shpresë, që ëndrrat të mund të realizohen. Në këtë pikë, jam po aq entuziast sa edhe poeti:
.
.
. Ma la televisione ha detto che il nuovo anno
. porterà una trasformazione
. e tutti quanti stiamo già aspettando
. sarà tre volte Natale e festa tutto il giorno,
. ogni Cristo scenderà dalla croce
. anche gli uccelli faranno ritorno.
.
. Ci sarà da mangiare e luce tutto l'anno,
. anche i muti potranno parlare
. mentre i sordi già lo fanno.
.
. E si farà l'amore ognuno come gli va,
. anche i preti potranno sposarsi
. ma soltanto a una certa età,
. e senza grandi disturbi qualcuno sparirà,
. saranno forse i troppo furbie i cretini di ogni età.

1 comments:

Anonymous said...

feliz novidad edhe ti :)

 
Përjetësisht të Panjohur