"...në lidhje me këtë univers shqiptar që merr format e një labirinti,
nuk mund të merret guximi të shtrohen pyetje qoftë edhe të thjeshta në pamje,
pa patur bindjen që përgjigja mund të trondisë dhe të rrëzojë një ndërtesë të tërë të të menduarit,
një sistem të tërë të ngritur mbi bazën e paragjykimeve ose të vrojtimeve të ngutura"
.
Dashur padashur, historia imponohet vetvetiu si çelës i çdo misteri, si një sumum njohjeje objektive dhe jashtëpersonale meqënëse përfaqson tretjen shumëshekullore të fateve individuale dhe të qëllimeve kolektive – pavarësisht se me anë të saj, historianët shqiptarë të të gjitha kohrave « kanë justifikuar çka kanë dashur ». Sidoqoftë, ajo shërben vetëm si lëndë e parë, si një ind i dendur i cili përmbyll në strukturën e tij hermetike një varg pyetjesh të mbetura prej kohësh pa përgjigje bindëse : nga vijnë Shqiptarët ? përse pjesa më e madhe e tyre përqafoi fenë myslimane ? përse ata ishin të fundit që u shkëputën nga perandoria otomane ? përse ata shkëmbyen Republikën me Monarkinë e Zogut ? si mundi një grusht komunistësh të marrë pushtetin brenda tre vjetëve ? ç’don të thotë « nacional-komunizmi » i Hoxhës ? përse komunizmi mundi të rrënjosej kaq thellë në vendin e Shqiponjave ? Cilët janë përbërësit e përzierjes « magjike » që shëndrron një kardiolog të zot në burrë Shteti, një komunist model në babain e Demokracisë, një ikonë tê përgjëruar në tabelë qitjeje ? përse Kosovarët ishin të fundit që braktisën Jugosllavinë në agoni ? për ç’arësye shoqëria postkomuniste zgjodhi si mënyrë mbijetese ekonominë e nëndheshme të trafiqeve, të krimit të organizuar ose të korrupsionit ?

Friday, July 18, 2008

Krimi, Mafia dhe Kanuni – (3/4) Mafia or not Mafia ?

. I çliruar nga pesha e tmerrshme e « aktiviteteve terroriste », mbetej sidoqoftë emërtimi Mafia, i cili megjithë magjinë e vet nuk arrin të krijojë unanimitet mes ekspertëve kriminologë. Një kategori e këtyre të fundit mendojnë se KOSH zotëron të gjitha elementët e një Mafie të vërtetë : një aktivitet poli-kriminel (drogë, armë, trafik i qenieve njerëzore, kontrabandë e cigareve ose riciklim i sendeve të vjedhura, proksenetizëm dhe grabitje, rrëmbime si dhe vrasje me kontratë) ; një aftësi të nivelit të lartë për të kryer operacione ndërshtetërore të ndërlikuara dhe ç’është më e rëndësishme, një shkencë të përsosur të mbrojtjes së strukturave përbërëse – të përvehtësuar në shkallën më të lartë.
. Ja edhe një përshkrim mjeshtëror i këtij mjedisi kaq misterioz, i dhënë nga një prej ekspertëve mafiologë më në zë në nivelin evropian, pionieri i fenomenit mafioz shqiptar, vepra e të cilit konsiderohet si « antologji » e llojit të vet : .
. « … me zhdukjen e rregjimit komunist dy të tretat e agjentëve të Sigurimit paranojak kishin mbetur pa punë. Një numër i madh i tyre u bashkuan me klanet kriminele lokale. Kështu, këta individë lëvizin të fshehur nën pseudonime, emra dhe identitete të maskuara. Edhe më keq, pasi sipas origjinës së tyre lokale, malësorët shqiptarë flasin dialekte plot me fjalë të posaçme që edhe në luginat ngjitur, fqinjët e tyre nuk arrijnë t’i kuptojnë. Mjafton të mbledhim këto vështirësi (pseudonime plus dialekte), që të mundim të imagjinojmë atë policin italjan ose zviceran duke u munduar të dekriptojë rregjistrimin e një bisede në telefon » (1). .
. Sidoqoftë, megjithë grumbullin e fakteve – dhe të dëshmive – që dëshmojnë për profesionalizmin kriminel të mafiozëve shqiptarë, mendimi i ekspertit tonë është i prerë : për të folur mbi një Mafia stricto sensu, duhen të paktën dy elementë të tjerë esencialë : .
. - një mjedis natyror pjellor, i aftë për të ngjizur stukturën elementare. Këtë mjedis ai e identifikon pa asnjë mundim, pasi e ka përpara syve : .
. « .. në Shqipëri dhe veçanërisht në veriun malor të vendit, mbijeton në mënyrë pothuaj kimikisht të pastër .. shoqëria klanike tradicionale mesdhetare, që respekton traditat e lashta të nderit dhe të hakmarrjes.. kodi i të cilës Kanuni gjendet në shitje të lirë » (2)
.
. - një mekanikë e pagabueshme e brendshme, e përveçme për klanin kriminel – një kuadër biologjik, familja e zgjeruar, si dhe një hierarqi brenda të cilës lidhjet e gjakut janë më të fuqishme se ato të martesës.
.
. Lidhur me këtë hierarqi, ekspertit i duhet të verë në lëvizje gjithë imagjinatën e tij dhe kërkimet e çojnë drejt një zbulimi të madh : të famshmet fares – një neologjizëm ad hoc. Sigurisht që bëhet fjalë për analogun e fisit verior, të cilin një zot e di përse ai e ka lënë jashtë skeme, për të preferuar farët jugore. Farë apo fis, bile edhe farefis, profesori-ekspert i mafias dhe i krimit të organizuar, antari i Council on Global Terrorism (Washington DC) ka bindje të plotë se këto « struktura » i binden verbërisht një shefi. .
. Megjithëse gjithçka duket e vërtetuar, për t’a bërë sa më të besueshme analizën e tij, specialisti ynë ju rekomandon skeptikëve të lexojnë raportet e sintezës të Drejtorisë së Hetimeve Antimafia italjane (DIA) – ndoshta me shpresë se askush nuk do t’i lexojë. Por ja, leximi i këtyre raporteve kaq të përfolura ja vlen barrën pasi specialistët italjanë në anatomi të Mafias kanë mendimin e tyre – që s’ka të bëjë fort me atë të mësipërm. Për më tepër, ata mbeten të rezevuar : ata konstatojnë një aktivitet gjithmonë në rritje të KOSH-it të cilin e quajnë sipas rastit mjedis, vllazëri, shoqatë keqbërësish, organizatë kriminele, banditizëm i organizuar etj, ndërkohë që hezitojnë mjaft t’a « fisnikërojnë » nëpërmjet emërtimit Mafia .
.
. Në vitin 2000 – vit i botimit në Lozanë të librit « Une menace pour l’Europe, la mafia albanaise », lidhur me KOSH-in, raporti i DIA-s përmend kriminalitetin e organizuar shqiptar dhe e karakterizon si më poshtë : .
. « janë të shumtë grupet e vogla të dedikuara kryesisht ndaj aktivitetit me femra, nëpërmjet emigracionit klandestin, prostitucionit ose trafikut të fëmijëve.. Këto organizata të vogla në përgjithësi nuk janë të lidhura me njera tjetrën aq më tepër që shpesh ato hyjnë në konflikte reciproke për zotërimin e territoreve… Edhe më e rrezikshme paraqitet prezenca e vërtetuar e disa grupeve kriminele shqiptare me një organizim më të strukturuar, të karakterizuara nga një aktivitet të shënuar në planin ndërkombëtar të biznesit të paligjshëm dhe të drejtuara pothuaj në mënyrë strikte nga Shqipëria ku edhe banojnë krerët e organizatës… Tashmë paraqitet manifeste bashkërendimi i sinergjive në biznes mes grupeve kriminele shqiptare më të fuqishme dhe organizmave dhe konsorciumeve mafioze vendase dhe tradicionale qoftë puljeze, napolitane ose siqeljanne dhe kalabreze në fushat e drogës të cigareve ose dhe të armëve… Mbi territorin kombëtar tendenca është ajo e bashkëjetesës mes grupeve kryesore kriminele dhe e strukturave të vogla të shkathta, kryesisht të natyrës familjare të cilat, sipas rastit, mund të modulojnë aksionet e tyre me kërkesën e kriminalitetit të madh të organizuar ». (3) .
.
. Dy vjet më pas, në vitin 2002, vërejtjet e DIA-s bëhen më të mprehta : .
. « … hetimet e shumta të policisë gjyqësore venë në dukje se subjektet kriminele përfaqsojnë situata gjyqësore recidiviste qoftë edhe në distancë në kohë dhe në hapësirë. Kjo tregon forcën qënësore të brendshme të arritur prej disa prej grupeve kriminele shqiptare, te cilat meritojnë me të vërtetë emërtimin e Mafias së Re. Në të vërtetë, aksioni gjyqësor kundër këtyre strukturave çfaqet pjesërisht efikas pasi duke eliminuar një pjesë të organizatës ajo shtrihet shpesh në një kontekst gjeografik evropian. Fluksi i madh i informacioneve të marra ka lejuar të arrihet në përfundim se klanet shqiptare janë ndërtuar mbi bazën e një strukture piramidale – dhe me sa duket - me krijimin e një « këshilli » të përbërë nga kryetarët e familjeve kryesore kriminele të cilat, në mënyrë të vazhdueshme dhe të qëndrueshme, japin urdhrat dhe direktivat drejpërdrejt nga Shqipëria.. » (4) .
.
. Megjithatë, në 2005, kjo « Mafia e Re » zhduket përsëri në anonimat, në dobi të grupeve kriminele shqiptare të cilat : .
. « … janë duke u imponuar si referencë kryesore ndaj të gjitha organizatave keqbërëse të huaja, jo vetëm në lidhje me emigracionin klandestin që përfundon në aktivitetin me femra, të përkushtuara drejt prostitucionit, por njëkohësisht lidhur me trafikun e heroinës dhe të kokainës, aktivitete që mes të tjerash ju lejojnë që të kenë lidhje gjithmonë e më të qëndrueshme me Mafian italjane. Trafiku i qënieve njerëzore dhe shfrytëzimi i prostitucionit mbeten aktivitetet kriminele tradicionale të shqiptarëve që veprojnë në gadishullin tonë… Kriminaliteti shqiptar i cili, nga njera anë duket se projektohet drejt Kontinentit të vjetër veçanërisht kur bëhet fjalë lidhur me trafikun e drogës dhe me shfrytëzimin e prostitucionit, mban lidhje të fuqishme me mëmëdheun ku veprojnë administratorët e trafiqeve ilegalë. Territori shqiptar përfaqson kështu qendrën e rëndesës që nga dalin degëzimet kriminele ». (5) .
.
. Atëhere, Mafia or not Mafia ? Edhe në qoftë se ajo e meriton emrin Mafia, çfarë përfaqson ajo në termat e pushtetit ? Përgjigja vjen nga një raport francez i kohëve të fundit : .
.
. Mafia shqiptare nuk është vetëm një ndërmarrje kriminele sikundër mund të jenë organizatat e tjera kriminele ndërkombëtare. Në ngjashmëri me homologët e saj italjanë, amerikane, turke, kineze, japoneze dhe te kushërinjve të saj shqipfolës, mafia shqiptare është njëkohësisht një bashkësi kriminele, rrezikshmëria e të cilës vjen nga kombinimi i dy forcave të kundërta : një strukturë e nyjëzuar rreth bërthamave tepër homogjene dhe një kapacitet i madh i rrezatimit jashtë bashkësisë. (6) .
.
. Pak të shqetësuar në lidhje me çështjet e semantikës, të tjerë specialistë italjanë – ata të botës sekrete - na japin pamjen e tyre të gjendjes si dhe të shtrirjes së fenomenit. Sipas tyre, KOSH pëmbledh .
. « karakteristika tradicionale – të dukshme nëpërmjet ngurtësisë disiplinuese të brendshme, klanizmit të tij si dhe kyçjes endogame, të cilat favorizojnë papërshkueshmërinë, krijimin e besimit dhe sjelljes endogjene – pa harruar edhe elementët novatorë dhe modernë sikundër ndërkombëtarizimi, përçapja tregëtare si dhe kultura kriminogjene e shërbimit » (7). .
. Gjithmonë të njejtët specialistë, në planin e brendshëm dallojnë një mpleksje strukturash të llojit : .
.
. - Organizata mafioze, të karakterizuara nga kontrolli i ngushtë i territorit, nga praktika të përplasjes sistematike dhe të projeksioneve « egzogjene »të specializuara, nëpërmjet të cilave, ato sigurojnë zhvillimin e aktiviteteve të paligjshme ndërkombëtare. Bashkësia e këtyre kompetencave, mundësitë e ofruara nga një mjedis i brendshëm i zhveshur nga tensione të llojit shtrëngues dhe së fundi kushtet e konjukturës rajonale që kanë favorizuar pozitën strategjike shqiptare përkundrejt flukseve ilegale ballkanike, i lejojnë vendit të shëndrrohet në udhëkryq të trafiqeve ndërkombëtare dhe ju japin atyre grupeve lokale më të strukturuara funksione të panjohura të natyrës « bërthamore ». Organizatat mafioze mbeten të natyrës klanike, familjare dhe kryesisht autoktone ; megjithatë, falë prirjes së tyre të lartë oportuniste, ato shkojnë drejt ndërveprimit, drejt krijimit të karteleve funksionale dhe drejt logjikës së « rrjetave », duke zhvilluar me këtë rast edhe sjellje tregëtare të natyrës së shërbimeve ; .
.
. - Banda kriminele, jashtëzakonisht fluide dhe të lëvizshme në të gjithë territorin kombëtar, të pajisura me një polivalencë të madhe dhe shpesh të dedikuara ndaj aktiviteteve që shërbejnë mjedisin mafioz. Këto banda janë kryesisht të natyrës grabitqare, të afta të çvendosin aktivitetin e tyre qoftë në territorin kombëtar qoftë dhe jashtë shtetit, me rakordime tepër precize të natyrës operative dhe të bashkëpunimit me të tjerët. Shpesh, ato adoptojnë për nevojat e tyre module kriminele të natyrës « hipertrofike » jashtëzakonisht të dhunshme, sipas objektivave të rastit ; .
.
. - Agregate kriminele, me strukturë të paqëndueshme dhe të lidhura për shkak të mundësive të krijuara që mbeten të paligjshme dhe të rastit. Ata veprojnë brenda territorit kombëtar dhe janë të specializuara në funksionet kriminele të bazës (skafistë, fallsifikues dokumentash, shoqërues personash etj.) dhe që mund të konvertohen drejt aktiviteteve të tjera ende të panjohure. .
. I plotësuar në këtë mënyrë në rrafshin funksional dhe operacional, fenomeni KOSH çfaqet mjaft më prozaik, në përputhje me objektivat e tij fillestare : të gjenerojë një fitim sikundër çdo ndërmarrje tjetër private – me dallimin rrënjësor të natyrës së paligjshme të biznesit kriminel me të cilin merret si dhe të « mallit » që tregëton. S’mbetet asnjë dyshim që kjo surrogato e trupit social, shpesh herë e quajtur edhe shoqëri paralele, është e pajisur me kapacitete të larta dëmtuese, në përpjestim të drejtë me mjetet e saj financiare që ve në qarkullim në mënyrë të vazhdueshme për të paralizuar aksionin qeveritar. Asnjë dyshim gjithashtu që qarqet e saj ilegale kanë prirjen të shkrihen me aktivitetet ligjore, qoftë edhe për të « zbardhur » kapitalet ose për të përjetësuar aktivitetin nëpërmjet një materializimi të prekshëm siç është rasti i ndërtimit të godinave ose i komplekseve të hoteleve. .
. Duke bërë këtë përpjekje elementare për të kufizuar fillimisht fenomenin në brendësi të kufijve shtetërorë – larg efekteve propagandistike të llojit « Mafia e pamëshirshme dhe e përgjakshme që terrorizon Evropën mbarë » - arrihet të përfitohen konturet e një mjedisi politiko-financiaro-shoqëror i cili njeh një shkallë të rritur të kriminalizimit, gjë që është vrojtuar dhe njohur nga një varg studiuesish ndërkombëtare nën emrin « kapje e Shtetit ». Por, sapo që kapërcehen kufijtë shtetërorë, ekspertët e Mafias nuk mund të bëjnë më dallimin mes përbërësve të etnisë shqiptare (shqiptarë të mirëfilltë, kosovarë ose shqiptarë të Maqedonisë) të cilët, sipas tyre, vrapojnë si një trup i vetëm për të pjesëmarrë në projektin kriminel të Mafias mbarëshqiptare. .
.
. A mjafton vallë të flitet e njejta gjuhë – e tejngopur me dialekte, që mezi lejon dy fqinjë të luginave ngjitur të merren vesh – për të garantuar bindjen thuajse të verbër ndaj një shefi ? A mjafton fakti që njerëzit i përkasin të njejtit komb për të siguruar frytshmërinë e veprimit dhe sigurimin e brendshëm të një organizate si puna e Mafias - të një « familjeje » që grupon antarët e saj sipas lidhjeve të gjakut dhe aleatët sipas betimit të besës, të nënshtrimit, të nderit, të lidhjeve familjare ose të solidaritetit klanik ? Atëhere, Mafia shqiptare e bashkuar apo disa Mafia të përveçme shqipfolëse (shqiptare, kosovare, shqiptaro-maqedone) ? .
.
. Fundja fundit, Mafia autentike apo Mafia e rreme, kriminalitet i organizuar mbarëshqiptar apo banditizëm ndërfisnor, të gjithë – nga më i madhi tek më i vogli – e ka tashmë të qartë që ky « oktapod » i përbindshëm shtrëngon me tentakulat e tij ekonominë e vendit. Ndërkohë, Evropa e Bashkuar detyron Shqipërinë të ndërmarrë përpjekje të mëdha për të shrrënjosur trafiqet dhe krimin e organizuar. Berisha i është vënë kësaj detyre me gjithë vrullin e tij të zakonshëm dhe qeveria e tij mburret për arritje të dukshme. Po qe se ju besojmë shifrave të dhëna prej saj, janë disa qindra mafiozë dhe kriminelë të arrestuar gjatë operacioneve të policisë brenda vendit dhe në vendet fqinje, disa dhjetra funksionarë të lartë të korruptuar që i kanë kaluar drejtësisë, ndërkohë që Parlamenti ka votuar disa ligje kundër kriminalitetit të organizuar dhe trafiqeve të paligjshme (përcaktimi i trafikut të qënieve njerëzore në kategorinë e krimeve, ose ndalimi i lundrimit të anijeve të lehta në ujrat kombëtare teritoriale).
. Sigurisht, kjo politikë e qeverisë Berisha ja ka vështirësuar jetën mafiozëve dhe kriminelëve brenda vendit por është ende shpejt të thuhet se KOSH-i ose Mafia janë duhe hequr shpirt. Mjafton të përmenden shkalla e lartë e depërtimit të krimit të organizuar në rradhët e politikës dhe të pushtetit lokal bile dhe qëndror, lidhjet e shumëfishta të tij me mjedisin ndërkombëtar, forca e stërmadhe financiare dhe kapaciteti i tij i lartë korruptues. Megjithëse qeveria ende heziton të ndërmarrë një sulm në përmasa të gjera ndaj ndërfutjeve mafioze në mjedisin politik dhe financiar vendas, ajo ka mundur ndërkohë të fitojë një farë simpatie dhe besimi të mjediseve evropiane që natyrisht përkrahin dhe nxisin nismën. .
. Sidoqoftë, qarqet politiko-ekonomike të pushtetit janë të ndërgjegjshme se lufta kondër strukturave kriminele i tejkalon së tepërmi përmasat policore ose ushtarake, gjyqësore ose institucionale, pasi ajo prek në mënyrë të drejpërdrejtë mbijetesën ekonomike të vendit. Në këtë rast, Berisha i ngjan atij tipit që sharron degën mbi të cilën është ulur pasi, në qoftëse mekanizmi i kurbetit ka filluar të ngecë dhe « dhurata financiare » e transfertave të fondeve ka filluar të zvogëlohet seriozisht, përplasja me KOSH-in lokal ka ngadalësuar në mënyrë të ndjeshme ritmet e rritjes së sektorëve më të rëndësishëm të ekonomisë (ndërtim, tregëti) – pra të ekonomisë kombëtare në përgjithësi. Dëmtimi i interesave ekonomike të vendit përbën edhe « kufirin esencial të aksionit të qeverisë Berisha : për shkak të varësisë ekonomike të thellë nga mjedisi kriminel, çdo goditje kundër mafias përbën njëkohësisht një goditje kundër ekonomisë ». (10) . I kërcënuar nga një fillimkrize e gjerë ekonomike, nga një krizë e vërtetë energjetike, nga një refuzim ndërkombëtar për të dhënë ndihma ose kredi, nga një opozitë politike zemërake, nga një reaksion i dhunshëm i mjedisit kriminelo-mafioz, këto vite që vijnë pushtetit të Berishës i duhet të tregojë një imagjinatë tepër të lartë për të siguruar mbijetesën e tij.
.
. ---------------------------
.
.
. (1) Xavier RAUFER (& Stéphane QUERE) – Une menace pour l’Europe, la mafia albanaise – Ed. Favre, Lausanne, 2000.
.
. (2) Xavier RAUFER (& Stéphane QUERE) – ibidem.
.
. (3) Shih : Direzione Investigativa Antimafia (DIA) – Attivita’ Svolta e Risultati Conseguiti – Ministero dell’Interno, 1 e 2 Semestre 2000.
.
. (4) Shih : Direzione Investigativa Antimafia (DIA) – Analisi in ordine all’Evoluzione delle Organizzazioni Criminali et Linee Progetuali della Futura Azione di Contrasto–, Volume Imo, 2 Semestre 2002.
.
. (5) Shih : Direzione Investigativa Antimafia (DIA) – Attivita’ Svolta e Risultati Conseguiti – Ministero dell’Interno, 1 et 2 Semestre 2005.
.
. (6) Bertrand MONNET – La Mafia albanaise: état 2007. Note d’alerte MCC. IMARISC (Institut de Ménagement des Risques Criminels, Lille – Nice 2007.
.
. (7) në këtë rast, profili strukturor i paraqitur duket se ka ngjashmëri me ‘Ndrangheta kalabreze ndërkohë që ai funksional anon drejt kriminalitetit puljez. Shih : Anonim - Mafia albanese in crescita : dal rischio di area alle grandi alleanze, Italian Intelligence Magasine, GNOSIS n. 4/2005, ottobre-dicembre. në : www.sisde.it/
.
. (8) Shih mes të tjerësh : Drita CEPIKU – Coping with Corruption in Albanian Public Administration and Bussiness, International Public Management Review, Vol. 5, issue 1, 2004.
.
. (9) Franck NICOUD –La Géopolitique de l’Albanie et l’émergence d’une puissance criminelle balkanique, Mémoire (DEA) « Défense Nationale et Sécurité Européenne », Université des Sciences Politiques, Sociales et Juridiques de l’Université de Lille II, 2001 – 2002.
.
. (10) Bertrand MONNET – ibidem.

4 comments:

Anonymous said...

Shkrimi duket shumse serioz vec me cudit fakti qe ne shkrim nuk shkruahet kush eshte autori

Anonymous said...

Press Release
WEDNESDAY, JUNE 4, 2008


GLOBAL COUNCIL OF EPIROTES

PRESS RELEASE

EPIROTES UNITE IN CONDEMNING GREECE FOR ABUSING MINORITIES RIGHTS


The Global Council of Epirotes denounced the Greek government of Prime Minister Kostas Karamanlis for violating ethnic minorities rights in Epiros, Thesprotia, Macedonia, Thrace, Arcadia and Peloponesus and for removing road signs in these region that did not identify areas in Greek as well as in Albanian, Macedonian, Turkish and Hebrew.


The European Court of Human Rights has recently condemned Greece for violating important provisions of the European Convention on Human Rights.

“Greek prosecutorial and judicial actions against members of the Macedonian minority of Greece are a blatant effort to intimidate this minority not to protest too loudly about her continued abuse by Greek authorities,” said the president of the Pan-Macedonian Federation of America.

“The flimsy charges against the ethnic Macedonian activists are not worthy of a country that is a member of the European Union,” said president of the Pan-Macedonian Federation of Europe. He noted that all countries in Europe except Greece have signed a Council of Europe agreement that calls for bilingual signs in areas where ethnic groups in a country are concentrated.

“Greece has been promising since 1991 to sign the agreement but has yet to do it, which shows clearly that Greece refuses to grant rights to its minorities that are common in all democratic countries,” said the president of the Global Council of Epirotes, which unites Epirot communities throughout the world.

The Greek government’s own institutions that cover minorities have repeatedly urged Prime Minister Kostas Karamanlis to sign the agreement, but he has refused to do it so far, according the head of the political action committee of the Pan-Macedonian-Thesprotian Federation of America. Mr. Karamanlis was the leader of the opposition in Greece when leaders of the Macedonian’s minority Rainbow group were arrested on false charges of illegal activities. They were convicted and sentenced to prison terms but were soon released as a result of an international outcry against the injustice.


Mr. Karamanlis’s relentless efforts to persecute the Macedonian, Albanian, Turkish and Jewish minority leaders on patently false charges has undermined his international standing, especially in Washington. He has not yet moderated his stance, declaring that Greece does not have any ethnic minorities.

“The attempt to persecute Macedonian and Jewish minority leaders now on such bogus charges, coupled with his refusal to sign the Council of Europe agreement, shows that Karamanlis has not learned as much from his past mistakes as he should,” an ethnic Macedonian minority leader said. “Washington, Europe and the rest of the world should take notice and we will do everything we can to make sure they do,” an ethnic Turkish minority leader declared .

Global Council of Epirotes vice president said that all major Epirote organizations have sent to the Macedonian and Jewish leaders pledges of support and were coordinating efforts to reverse the injustice against them.

Epirote leaders met in Washington, D.C. last Sunday to forge a common strategy on the ethnic minority leaders’ persecutions in Greece and to finalize plans for the first convention of the Global Council of Epirotes to be held in Gjirokastër, the capital of Epir, from July 24 to 27. The group was formed by Epirote groups in all six continents in 2006.

2 June 2008

24media said...

ehhhhhhh po i gjate ky koment more

Anonymous said...

nice post. thanks.

 
Përjetësisht të Panjohur