"...në lidhje me këtë univers shqiptar që merr format e një labirinti,
nuk mund të merret guximi të shtrohen pyetje qoftë edhe të thjeshta në pamje,
pa patur bindjen që përgjigja mund të trondisë dhe të rrëzojë një ndërtesë të tërë të të menduarit,
një sistem të tërë të ngritur mbi bazën e paragjykimeve ose të vrojtimeve të ngutura"
.
Dashur padashur, historia imponohet vetvetiu si çelës i çdo misteri, si një sumum njohjeje objektive dhe jashtëpersonale meqënëse përfaqson tretjen shumëshekullore të fateve individuale dhe të qëllimeve kolektive – pavarësisht se me anë të saj, historianët shqiptarë të të gjitha kohrave « kanë justifikuar çka kanë dashur ». Sidoqoftë, ajo shërben vetëm si lëndë e parë, si një ind i dendur i cili përmbyll në strukturën e tij hermetike një varg pyetjesh të mbetura prej kohësh pa përgjigje bindëse : nga vijnë Shqiptarët ? përse pjesa më e madhe e tyre përqafoi fenë myslimane ? përse ata ishin të fundit që u shkëputën nga perandoria otomane ? përse ata shkëmbyen Republikën me Monarkinë e Zogut ? si mundi një grusht komunistësh të marrë pushtetin brenda tre vjetëve ? ç’don të thotë « nacional-komunizmi » i Hoxhës ? përse komunizmi mundi të rrënjosej kaq thellë në vendin e Shqiponjave ? Cilët janë përbërësit e përzierjes « magjike » që shëndrron një kardiolog të zot në burrë Shteti, një komunist model në babain e Demokracisë, një ikonë tê përgjëruar në tabelë qitjeje ? përse Kosovarët ishin të fundit që braktisën Jugosllavinë në agoni ? për ç’arësye shoqëria postkomuniste zgjodhi si mënyrë mbijetese ekonominë e nëndheshme të trafiqeve, të krimit të organizuar ose të korrupsionit ?

Thursday, May 22, 2008

"Përjetësisht të Panjohur" tashmë flet frëngjisht..

. Që në krijimin e tij, blogu "Përjetësisht të Panjohur" u paraqit si një blog dygjuhësh shqip -frëngjisht. Ideja ishte tërheqëse, aq më tepër në këtë fazë kur ende nuk dihej se çka do të përmbante, se ç'natyrë do të kishin shkrimet... . . .
. Më tej, me botimin e shkrimeve të para dhe me krijimin e rubrikave të përhershme si "Metafizikë e Qenies" ose "Histori dhe Mite", u pa se kjo ide ishte e pamundur të realizohej në praktikë, pasi përveç shkrimit duhej të bëhej edhe përkthimi, përveç idesë duhej përpunuar edhe përshtatja e saj. Në këtë fazë të zhvillimit të tij, blogu braktisi gjuhën e "thjeshtrës" dhe u përqëndrua në gjuhën e "nënës". . .
.
. Veçse, familja e "thjeshtrës" jo vetëm është e madhe në numër por edhe thuaj injorante në punët e shqipove, të cilët herë herë i ve diku andej nga Lindja, herë herë i quan - në mos barbarë - të paktën "të papërfillshëm", ndoshta nga injoranca ose dhe nga kryelartësia, dy sëmundje tipike franceze. Zaten, kush është kryelartë është edhe deri-diku injorant - dhe anasjelltas. . Unë preferova t'i quaj shqiptarët "të keqnjohur - méconnus" të përjetshëm. . .
.
. Për fat, blogu i ri në frëngjisht nuk është kopje e thjeshtë e atij në shqip, pavarësisht se titujt dhe imazhin hyrës e kanë të njejtë, pasi shkrimet e botuara në to janë të ndryshme. Për t'u bindur mjafton të kqyren - ose të lexohen (për ata që dinë frëngjisht). . Kqyrje (lexim) të mbarë ! Voici la suite - Ja edhe vazhdimi

0 comments:

 
Përjetësisht të Panjohur